Recepty z pomalého hrnce

Před šesti lety jsem si pořídila svůj první pomalý hrnec. V pomalém hrnci se běžná omáčka povznese díky plnější chuti na luxusní jídlo, vývar se táhne mnoho hodin bez hlídání a vyškvařené sádlo je bělostné. Pomalý hrnec toho umí mnohem víc a já jsem nadšená především z úspory času. Spolu s parní troubou je to nejvyužívanější pomocník v mé kuchyni.

Recepty jsou připraveny většinou v multifunkčním hrnci Tesla M80 DeLuxe, výjimečně používám pomalý hrnec Silvercrest s keramickou nádobou.

Karamelovou omáčku dělám často, hodí se do krémů, do náplní croissantů, pralinek a makronek, do zmrzliny, do polevy, nebo jen tak na lžičku. Karamel je jednou z nejoblíbenějších chutí v cukrářské výrobě. Chceme-li chuť karamelu doladit k dokonalosti, přidáme vločkovou nebo maldonskou sůl. Výroba klasicky na sporáku je hrou o čas a trochu o nervy a...

Rillettes

24.02.2023

Rillettes [rijet] je starobylý francouzský způsob konzervace masa, velmi podobný konfitování. Mám vždy pár sklenic v zásobě, pro nečekanou návštěvu, jako svačinu na výlet do přírody, nebo když muže honí mlsná. Rillettes podávám nejraději na kváskovém chlebu s domácími okurkami nebo na jemno krájenou šalotkou. Postup nelze uspěchat, ale výsledek je...

Nemáte-li vlastní udírnu a přesto občas chuť na dobrou uzeninu, vystačí vám pomalý hrnec. Šunka je v chuti k nerozeznání od té uzené skutečným kouřem. V tekutém kouři jsou navíc obsaženy jen přírodní složky bez karcinogenních látek, což je příjemným bonusem.

Nejlepší bujón je prostě ten domácí. Bujóny přidávám do polévek a omáček a když potřebuji obzvláště silnou chuť, sáhnu pro demi glace. V mrazáku mám stále krabičky s různými bujóny a už pár let nekupuji masox, ani jiná podobná dochucovadla.

Moje babička vždy kuře do omáčky obírala z kostí, samozřejmě jsem to okoukala a nikdy bych nedala do omáčky maso s kostmi. Nikdo si nechce při obírání máčet ruce do omáčky. Díky pomalému vaření jdou kosti z kuřete velice snadno odstranit. Omáčka je díky pečeným paprikám vymazlená do posledního detailu a chutná luxusně. Rozhodně stojí za tu trošku...

Vynikající a sytá polévka a ačkoli je téměř bez masa (slaninu lze vynechat úplně), chutná i mužské části rodiny. V zimě perfektně zahřeje a v létě s domácí bagetou postačí jako hlavní chod oběda.

Přihlásit k odběru nových receptů se můžete ZDE