
Vícezrnný chléb
15.08.2023
Lehký pšeničný chléb se spoustou semínek. Ideální ke grilovaným rybám, sýrům a kuřecímu masu. Inspiraci jsem našla na culinaryexploration a postup na tento chléb je jiný, než jsem zvyklá, ale výsledek rozhodně stojí za to.

Suroviny na bochník 750 g:
Těsto:
- 320 g silné hladké mouky např.W330
- 55 g žitná mouka hladká
- 280 g voda
- 90 g LM kvásku
- 9 g sůl
- 50 g semínek (slunečnice, mák, sezam, len, dýně)

Postup:
- V kotlíku robota rozmělníme kvásek Lievito madre ve vodě a přidáme sůl.
- Po 10 minutách přidáme mouky a semínka. Promícháme špachtlí nebo dánskou metlou.
- Přikryjeme mísu fólií a necháme těsto 30 minut fermentovat.
- Hněteme do hladkého a soudržného těsta asi 15 minut.
- Chléb laminujeme roztažením na mokrou podložku a složením.
- Chléb vložíme do vymaštěného boxu a 3x po 30 minutách přeložíme.
- Chléb vykynutý na 80% stočíme do ošatky a zabalíme do igelitové tašky. Necháme kynout v lednici min. 6 hodin, nejlépe přes noc.
- Druhý den vyhřejeme troubu s dlaždicí na 250 °C.
- Pečeme na 230 °C s párou 15 min, dále dopékáme bez páry na 185 °C cca 20 min.