Vícezrnný chléb

15.08.2023

Lehký pšeničný chléb se spoustou semínek. Ideální ke grilovaným rybám, sýrům a kuřecímu masu. Inspiraci jsem našla na culinaryexploration a postup na tento chléb je jiný, než jsem zvyklá, ale výsledek rozhodně stojí za to.

Suroviny na bochník 750 g:

Těsto:

  • 320 g silné hladké mouky např.W330
  • 55 g žitná mouka hladká
  • 280 g voda
  • 90 g LM kvásku
  • 9 g sůl
  • 50 g semínek (slunečnice, mák, sezam, len, dýně)

Postup:
  1. V kotlíku robota rozmělníme kvásek Lievito madre ve vodě a přidáme sůl.
  2. Po 10 minutách přidáme mouky a semínka. Promícháme špachtlí nebo dánskou metlou.
  3. Přikryjeme mísu fólií a necháme těsto 30 minut fermentovat.
  4. Hněteme do hladkého a soudržného těsta asi 15 minut.
  5. Chléb laminujeme roztažením na mokrou podložku a složením.
  6. Chléb vložíme do vymaštěného boxu a 3x po 30 minutách přeložíme.
  7. Chléb vykynutý na 80% stočíme do ošatky a zabalíme do igelitové tašky. Necháme kynout v lednici min. 6 hodin, nejlépe přes noc.
  8. Druhý den vyhřejeme troubu s dlaždicí na 250 °C.
  9. Pečeme na 230 °C s párou 15 min, dále dopékáme bez páry na 185 °C cca 20 min.