Podmáslový chléb

14.01.2025

Výborný a trvanlivý chléb s vláčnou nadýchanou střídou a křupavou kůrkou. Za těch pár let, co chleby peču se tento chléb stal nejoblíbenější nejen u nás doma. Jednoduchý a chutný chléb, který se vždy povede.

Suroviny:

Rozkvas:

  • 20 g žitného kvásku
  • 45 g žitné chlebové mouky
  • 45 g žitné celozrnné mouky
  • 90 g vody

Těsto:

  • 140 g podmáslí
  • 220 g vody
  • celý rozkvas
  • 150 g pšeničné hladké mouky
  • 250 pšeničné chlebové mouky
  • 100 g manitoba
  • 10 g pekařský slad 
  • 15 g soli
  • 18 g chlebové koření

Postup:

  1. Suroviny na rozkvas dobře promícháme, vložíme do sklenice s víkem a necháme na kuchyňské lince kvasit přes noc (cca 12 hodin).
  2. Ráno vložíme do kotlíku robota vodu, podmáslí  a všechny mouky.
  3. Promícháme špachtlí, dokud není mouka dobře nasáklá vodou. Necháme zakryté odpočívat 30 - 40 minut.
  4. Přidáme rozkvas, sůl, slad a koření a na střední rychlost uhněteme pevné těsto. Trvá to asi 10 - 15 minut.
  5. Těsto po vyhnětení necháme 10 minut odpočinout. Navlhčíme pracovní desku a ruce a těsto roztáhneme přibližně na obdélník. Placka by měla být co nejtenčí, ale nesmí se trhat.
  6. Poté složíme těsto přehnutím stran do středu a vytvoříme balíček.
  7. Těsto vložíme do naolejované krabičky. Těsto překládáme po 30 minutách asi 3x.
  8. Po překládání necháme kynout asi 4 - 8 hodin v teple.
  9. Poté těsto stočíme do ošatky vysypané rýžovou nebo pohankovou moukou. Ošatku vložíme do igelitového pytle a necháme kynout v lednici 12 - 16 hodin.
  10. Jakmile je těsto vykynuté na 80%, rozpálíme troubu na 250 °C. Do trouby vložíme na spodní rošt litinový tál nebo dlaždici.
  11. Po cca 40 - 60 minutách překlopíme těsto z ošatky na podložku s pečícím papírem a chléb nařízneme žiletkou.
  12. Chléb sesuneme z podložky na tál i s papírem. Zapneme páru na plný výkon a troubu ztlumíme na 230°C.
  13. Pečeme na 230°C 15 minut, poté troubu vyvětráme a ztlumíme na 190°C. Dopékáme asi 20 minut.
  14. Po upečení chléb necháme vychladnout na mřížce. Správně upečený chléb zní při poklepání dutě.
  15. Chléb zakrojíme až po úplném vychladnutí.