
Podmáslový chléb
14.01.2025
Výborný a trvanlivý chléb s vláčnou nadýchanou střídou a křupavou kůrkou. Za těch pár let, co chleby peču se tento chléb stal nejoblíbenější nejen u nás doma. Jednoduchý a chutný chléb, který se vždy povede.


Suroviny:
Rozkvas:
- 20 g žitného kvásku
- 45 g žitné chlebové mouky
- 45 g žitné celozrnné mouky
- 90 g vody
Těsto:
- 140 g podmáslí
- 220 g vody
- celý rozkvas
- 150 g pšeničné hladké mouky
- 250 pšeničné chlebové mouky
- 100 g manitoba
- 10 g pekařský slad
- 15 g soli
- 18 g chlebové koření
Postup:
- Suroviny na rozkvas dobře promícháme, vložíme do sklenice s víkem a necháme na kuchyňské lince kvasit přes noc (cca 12 hodin).
- Ráno vložíme do kotlíku robota vodu, podmáslí a všechny mouky.
- Promícháme špachtlí, dokud není mouka dobře nasáklá vodou. Necháme zakryté odpočívat 30 - 40 minut.
- Přidáme rozkvas, sůl, slad a koření a na střední rychlost uhněteme pevné těsto. Trvá to asi 10 - 15 minut.
- Těsto po vyhnětení necháme 10 minut odpočinout. Navlhčíme pracovní desku a ruce a těsto roztáhneme přibližně na obdélník. Placka by měla být co nejtenčí, ale nesmí se trhat.
- Poté složíme těsto přehnutím stran do středu a vytvoříme balíček.
- Těsto vložíme do naolejované krabičky. Těsto překládáme po 30 minutách asi 3x.
- Po překládání necháme kynout asi 4 - 8 hodin v teple.
- Poté těsto stočíme do ošatky vysypané rýžovou nebo pohankovou moukou. Ošatku vložíme do igelitového pytle a necháme kynout v lednici 12 - 16 hodin.
- Jakmile je těsto vykynuté na 80%, rozpálíme troubu na 250 °C. Do trouby vložíme na spodní rošt litinový tál nebo dlaždici.
- Po cca 40 - 60 minutách překlopíme těsto z ošatky na podložku s pečícím papírem a chléb nařízneme žiletkou.
- Chléb sesuneme z podložky na tál i s papírem. Zapneme páru na plný výkon a troubu ztlumíme na 230°C.
- Pečeme na 230°C 15 minut, poté troubu vyvětráme a ztlumíme na 190°C. Dopékáme asi 20 minut.
- Po upečení chléb necháme vychladnout na mřížce. Správně upečený chléb zní při poklepání dutě.
- Chléb zakrojíme až po úplném vychladnutí.