Limoncello - italský citronový likér

23.03.2025
Limoncello
Limoncello

V tomto likéru by samozřejmě měly být italské citróny, ale já odebírám citrusy z Řecka a protože jsou prvotřídní chůti, nehodlám to měnit. Vůni citrónů dozrálých na slunci zbožňuji čím dál víc a protože nejsem abstinent, tento likér jsem dělala už podruhé. Loni jen na zkoušku 1 litr a v červnu už jsem neměla do úžasných letních koktejlů ani kapku. Letos už jsem naložila do alkoholu 10 kg citrónové kůry a zásobu mám dostatečnou, pár lahviček nabízím i vám. Ke každé koupené lahvi přidám recept na vynikající letní koktejl a úžasný italský dezert  s Limoncellem.

Nebo si Limoncello připravte sami, vyžaduje to sice trochu trpělivosti, ale výsledek rozhodně za to stojí.

  1. Na asi 1,5 l likéru budete potřebovat asi 3 kg BIO citrónů, nejlépe dozrálých pod sluncem, nikoli ze skleníku, ta vůně a chuť je totiž velice rozdílná.
  2. Z plodů oloupeme tenkou slupku, nejlépe to jde škrabkou na brambory. Na kůře nesmí zůstat ani kousek bílé "podslupky".
  3. Kůru vložíme do velké sklenice a zalijeme 80% konzumním alkoholem (asi 1 litr), až je kůra ponořená. Uzavřeme víčkem a necháme v temnu macerovat minimálně 4, ideálně 6 - 8 týdnů. Čím déle, tím více chuti a vůně likér získá.
  4. Každý druhý až třetí den obsah sklenice promícháme čistou naběračkou nebo vidlicí na maso.
  5. Po čtyřech týdnech svaříme kilo cukru s litrem vody a přidáme do sklenice. Opět důkladně promícháme.
  6. Necháme odležet další 2 - 4 týdny za občasného promíchání.
  7. Poté likér přecedíme přes husté síto s filtrační vložkou a slijeme do sterilních lahví.
  8. Likér uchovávám v chladu a temnu, měl by vydržet nejméně rok  a případný kal z kůry rozhodně není na závadu.