
Limoncello - italský citronový likér

V tomto likéru by samozřejmě měly být italské citróny, ale já odebírám citrusy z Řecka a protože jsou prvotřídní chůti, nehodlám to měnit. Vůni citrónů dozrálých na slunci zbožňuji čím dál víc a protože nejsem abstinent, tento likér jsem dělala už podruhé. Loni jen na zkoušku 1 litr a v červnu už jsem neměla do úžasných letních koktejlů ani kapku. Letos už jsem naložila do alkoholu 10 kg citrónové kůry a zásobu mám dostatečnou, pár lahviček nabízím i vám. Ke každé koupené lahvi přidám recept na vynikající letní koktejl a úžasný italský dezert s Limoncellem.
Nebo si Limoncello připravte sami, vyžaduje to sice trochu trpělivosti, ale výsledek rozhodně za to stojí.
- Na asi 1,5 l likéru budete potřebovat asi 3 kg BIO citrónů, nejlépe dozrálých pod sluncem, nikoli ze skleníku, ta vůně a chuť je totiž velice rozdílná.
- Z plodů oloupeme tenkou slupku, nejlépe to jde škrabkou na brambory. Na kůře nesmí zůstat ani kousek bílé "podslupky".
- Kůru vložíme do velké sklenice a zalijeme 80% konzumním alkoholem (asi 1 litr), až je kůra ponořená. Uzavřeme víčkem a necháme v temnu macerovat minimálně 4, ideálně 6 - 8 týdnů. Čím déle, tím více chuti a vůně likér získá.
- Každý druhý až třetí den obsah sklenice promícháme čistou naběračkou nebo vidlicí na maso.
- Po čtyřech týdnech svaříme kilo cukru s litrem vody a přidáme do sklenice. Opět důkladně promícháme.
- Necháme odležet další 2 - 4 týdny za občasného promíchání.
- Poté likér přecedíme přes husté síto s filtrační vložkou a slijeme do sterilních lahví.
- Likér uchovávám v chladu a temnu, měl by vydržet nejméně rok a případný kal z kůry rozhodně není na závadu.
