
Bergamot - nejvoňavější ovoce
EDIT po roce s bergamotem:
Bergamot mi tak učaroval, že se stal nepostradatelnou součástí v mé kuchyni, zejména při cukrárenské výrobě. Je pro mě vzácnější než madagaskarská vanilka a to jsem si myslela, že nad ní není! Zejména bergamotový cukr přidávám do všeho možného, naposledy čokoládové tartaletky s pomerančovou pěnou a bergamotem, ta chuť a vůně je LUXUS!
Bergamotový cukr dávám ráda do všech těst, zejména kynutých místo citronové kůry, protože jeho vůně nevyvane ani pečením, varem, ba ani stárnutím pečiva. Vůně letní limonády s bergamotovým cukrem mě přenáší do milovaného Řecka a koktejly s ním jsou bezkonkurenční.
Skvělá je také bergamotová marmeláda, kterou mám nejraději jako polevu na zmrzlinu palačinky nebo semifreda. Citrusová marmeláda z řeckého BIO ovoce je nejlepší marmeláda, kterou jsem dosud ochutnala.
Letos jsem si objednala rovnou dvě bedýnky citrusů z řecké BIO plantáže a týden zpracovávala tento poklad. A samozřejmě jsem myslela i na vás, moje příznivce a výrobky vám nabízím k prodeji. Vše najdete v mém e-shopu Odmilusky.cz




Bergamot (Citrus bergamia) je tropické ovoce, pravděpodobně plod křížence hořkého pomeranče a citronu. Je velký jako průměrný pomeranč, vzhledově se podobá citrónu a jeho chuť se nejvíce blíží k chuti citrónu nebo limety. Kvůli tomu není toto ovoce určené k přímé konzumaci, zato je velice významné pro výtažky z jeho kůry.
Název bergamot pochází z italského bergamotta , které je pojmenováno podle italského města Bergamo. Jeho aroma je známé po celém světě, protože kůra se používá v čaji Earl Grey a esenciální olej zase v parfémech.